Kom proeven, ontdekken en beleven!

Een beleving waar je voor terugkomt

 

Op onze beleefboerderij is iedereen welkom, dus kom gerust ‘es an! Neem een kijkje in de koeienstal, zie hoe onze kaas gemaakt wordt én proef de lekkerste zelfgemaakte en lokale producten.

Bij ons loop je tussen de dieren door, knuffel je onze kalfjes, konijnen en pony’s en leer je op een “kunstkoe” hoe je een koe met de hand kunt melken. Wil je alles weten over hoe wij kaas maken met melk van eigen koeien? Boek dan een excursie door de kaasmakerij.

En er is nog veel meer te doen! Kinderen kunnen zich uitleven op de airtrampoline en in de zandbak en er zijn mogelijkheden voor boerengolf en boerenspelen. Zin in een kopje koffie, ijsje of dorstlesser? Die koop je in onze landwinkel, waarna je een plekje kunt zoeken op ons landelijke terras.

 

Bekijk onze activiteiten

 

   

De wei in

Natuurlijk zitten onze koeien en kalfjes niet alleen maar binnen. Vanaf half april tot en met oktober gaan ze de wei in, al vanaf het moment dat ze 1 jaar oud zijn. Weidegang vinden we belangrijk, voor zowel de koeien als de smaak van onze kaas.

 

De (stal)deuren staan voor je open

In onze stal is plek voor 120 koeien, momenteel lopen er 110. In 2014 is ‘ie vernieuwd en voor een groot gedeelte geautomatiseerd met een melkrobot en mestrobot. Ook een elektrische koeborstel mag natuurlijk niet ontbreken. Hier kunnen de koeien die daar zin in hebben zich heerlijk laten borstelen. Tijdens een wandelgang door onze stal kun je alles van dichtbij bekijken.

De wandelgang leidt je onder meer langs de diepstrooiselboxen die gevuld zijn met een mengsel van stro en kalk. Op dit zachte ‘bed’ kunnen onze koeien lekker vrijuit liggen en relaxen tussen de melkbeurten door.

Een melkrobot? Hoe werkt dat precies?

 

Voor de liefhebber: wij melken onze koeien met de GEA MI One met 2 boxen. We kunnen dus twee koeien tegelijkertijd melken, en dat 24 uur per dag. Omdat er in de robot krachtvoer voor de koeien te vinden is, komen ze vanzelf naar de robot toe. Is een koe eenmaal binnen, dan gaat het volgende proces van start:

  • Een robotarm hangt de melkstellen onder de koe met behulp van een 3D camera;
  • De spenen worden in de melkbeker gereinigd waarna de koe gemolken kan worden;
  • Zodra de koe voldoende melk heeft gegeven worden de melkbekers verwijderd en kan de koe de robot verlaten.

De melkgift per koe bepaalt hoe vaak de koe dagelijks gemolken mag worden. Zo mag een koe met 40 liter vier keer per dag komen en een koe met 10 liter nog maar één keer per dag. Gemiddeld wordt een koe 2,7 keer per dag gemolken.

Kom je dit proces binnenkort met je eigen ogen bekijken? Je bent van harte welkom op onze beleefboerderij!